در واقع، وقتی پدال ترمز سالم را فشار میدهید، زیر پایتان سفت احساس میشود. اصطلاح ترمزهای نرم یا اسفنجی به شرایطی اشاره دارد که پدال ترمز سفتی خود را از دست میدهد و ترمزها پایدار نیستند.
چنین مشکل نرمی پدال ترمز میتواند به دلایل مختلفی مانند وجود هوا در لوله، سوراخ در لولههای ترمز یا کالیپرهای فرسوده رخ دهد. اگر ترمزها اسفنجی به نظر میرسند، باید فوراً سیستم ترمز خودرو را بررسی کرده و اقدامات لازم را انجام دهید زیرا این امر هنگام رانندگی شرایط بالقوه ناامنی ایجاد میکند.
چه چیزی باعث ترمزهای اسفنجی میشود؟
دلایل زیادی برای صدای خش خش ترمزها میتواند وجود داشته باشد. یاد بگیرید که چه چیزی باعث ترمزهای اسفنجی میشود و چگونه میتوانیم به حل آن کمک کنیم.
1. نشتی در لولههای ترمز
زنگ زدگی ناشی از نمک جاده و رطوبت میتواند باعث خوردگی ترمز و ایجاد سوراخهایی شود که باعث نشت مایع داخلی از لوله میشود. در صورت بروز چنین اتفاقی، سطح مایع پایین میآید و در نتیجه فشار هیدرولیک کاهش مییابد. اگر ترمزهای شما نرم هستند، لولهها را بررسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه نشتی که معمولاً منجر به ترمزهای اسفنجی میشود، در اسرع وقت آنها را تعویض کنید. در صورت مشاهده نشتی، باید لوله ترمز را در اسرع وقت تعویض کنید.
2. سطح مایع ترمز
اگر سطح مایع ترمز کم یا تخلیه شده باشد، میتواند باعث ترمزهای اسفنجی شود. کاپوت ماشین خود را باز کنید و درپوش سیلندر اصلی ترمز را بردارید. حالا سطح مایع را بررسی کنید. اگر سطح آن پایین است، ترمزها را دوباره پر کنید و دوباره بررسی کنید.
۳. وجود هوا در لوله ترمز
این رایجترین علت اسفنجی شدن ترمزها است. برای متوقف کردن وسایل نقلیه، سیستمهای ترمز به فشار هیدرولیک یکنواخت وابسته هستند. لولههای ترمز خودرو فقط باید حاوی مایع ترمز باشند. با این حال، به دلیل ورود هوا به داخل لولهها، جریان مایع را مختل میکند که میتواند باعث ایجاد ترمزهای نرم شود. هواگیری ترمزها تنها راه حل برای خلاص شدن از شر آن هوا است.
۴. کالیپرهای ترمز دیسکی خورده شده
درست مانند لولههای ترمز، کالیپرهای ترمز دیسکی نیز میتوانند زنگ زده و دچار خوردگی شوند. مایع ترمز میتواند از طریق نقاط آسیب دیده نشت کند و باعث از دست دادن فشار هیدرولیک شود. اگر اخیراً ترمزهای شما نرم شدهاند، باید کالیپرها را بررسی کنید.
۵. سیلندر چرخ خراب
هر مشکلی در سیلندر چرخ باید بسیار مهم باشد زیرا ممکن است نیاز به تعویض برخی از اجزای ترمز داشته باشید. سیلندر چرخ معیوب یکی دیگر از دلایل نرم شدن پدال ترمز است. زنگ زدگی میتواند باعث خوردگی آن شده و سوراخهایی برای خروج مایع ترمز ایجاد کند. همانطور که میدانید، از دست دادن مایع ترمز منجر به از دست دادن فشار هیدرولیک میشود که به نوبه خود باعث مشکل ترمز اسفنجی میشود.
6. تنظیم کفشکهای ترمز عقب
کفشکهای عقب تنظیم نمیشوند زیرا در صورت پمپاژ پدال ترمز در وسیله نقلیه شما، پدال ترمز بهبود مییابد. کفشکها باید از نظر سایش بررسی شده و در صورت نیاز تنظیم شوند. باید گاهی اوقات از ترمز دستی استفاده کنید. درگیر شدن ترمز دستی منجر به تنظیم خودکار کفشکهای ترمز میشود.
7. لنتهای ترمز فرسوده
چرخهای جلو و عقب را بردارید تا بررسی کنید که آیا سایش بیش از حد روی لنتهای ترمز وجود دارد یا خیر. خبر غمانگیز این است که لنتهای ترمز قطعاتی از خودرو هستند که مسئول کل سیستم ترمز هستند. این لنتها به خودرو کمک میکنند تا هنگام فشار دادن ترمزها فوراً متوقف شود. به همین دلیل، اگر به نظر میرسد که به شدت فرسوده شدهاند، برای ایمنی شما ضروری است که آنها را تعویض کنید.
علامت ترمزهای اسفنجی
چراغ هشدار ترمز روشن است
وقتی چراغ هشدار ترمز روی داشبورد وسیله نقلیه شما روشن است، نشانه ای است که به شما می گوید مشکلی در سیستم ترمز وجود دارد و باید به موقع اقدام کنید. در حالی که ترمزهای اسفنجی می توانند یک مشکل بالقوه در سیستم ترمز باشند، چراغ هشدار ترمز یک شاخص کلی است که نشان می دهد چیزی اشتباه است و نیاز به توجه دارد.
مطلب مرتبط:
عملکرد ضعیف ترمز
ما فکر می کنیم این بارزترین علامت اسفنجی بودن ترمزهای ماشین شماست. توقف خودرو بیشتر طول می کشد یا برای توقف کامل به مسافت بیشتری نیاز دارد. همچنین ممکن است کاهش قدرت کلی ترمز را تجربه کنید.
محو شدن ترمز
این علامت عجیب به نظر می رسد اما یکی از رایج ترین علائم ترمزهای اسفنجی نیز هست. اگر پدال ترمز پس از ترمزگیری مکرر یا طولانی مدت اسفنجی شود، می تواند نشان دهنده محو شدن ترمز باشد. محو شدن ترمز زمانی رخ می دهد که سیستم ترمز بیش از حد گرم شود و در نتیجه راندمان ترمز کاهش یابد.
نحوه رفع مشکل ترمز اسفنجی
اگر ترمزتان نرم و خشدار شد، توصیه میشود در اسرع وقت ماشین خود را به مکانیک نشان دهید. در موارد دیگر، میتوانید این نکات را برای رفع مشکل ترمز اسفنجی تا حد امکان به کار ببرید.
1. پدال را فشار دهید
از آنجا که کاهش فشار ترمز یا دلایل دیگر باعث میشود ترمز اسفنجی شود، اولین واکنش شما باید فشار سریع و مداوم پدال ترمز با پایتان باشد. حتی اگر نقصی در سیستم ترمز شما وجود داشته باشد، این امر معمولاً میتواند فشار کافی برای توقف ایمن در کنار جاده ایجاد کند. علاوه بر این، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه برخورد با ترمزهای نرم و تعمیر و نگهداری معمول، تمام نکات تعمیر و نگهداری را از متخصصان ما بررسی کنید.
2. به دنبال نشتی باشید و سپس آن را تعمیر کنید
نشانههای نشت مایع را در ناحیه پشت هر یک از چرخهای ماشین خود بررسی کنید. همچنین، باید زیر کاپوت خود را نگاه کنید تا ببینید آیا سیلندر اصلی شما نشتی دارد یا مرطوب است. سپس، سیلندر اصلی را بررسی کنید تا ببینید آیا تا خط نشانگر در کنار مخزن پر شده است یا خیر. اگر مایع ترمز کم است، مقداری مایع ترمز اضافه کنید و پدال را پمپ کنید تا فشار سیستم دوباره برقرار شود. هرگونه نشتی مایع ترمز نشان دهنده مشکلی است که باید وسیله نقلیه خود را برای تعمیر ارسال کنید.
۳. ترمزهای خود را هواگیری کنید
روش دیگر، هواگیری ترمزها برای خارج کردن هوای اضافی است که ممکن است وارد سیستم شده باشد. اگر در حین رانندگی پرفشار یا یدککشی، ترمزهای خود را بیش از حد گرم کردهاید، مایع ترمز میتواند بجوشد و گازی ایجاد کند که باعث میشود پدال شما حالت اسفنجی پیدا کند، زیرا گاز برخلاف مایع فشرده است. هر یک از کالیپرهای ترمز یا سیلندرهای چرخ درام ترمز شما دارای یک پیچ هواگیری هستند که به شما امکان میدهد با استفاده از پدال ترمز و روش مناسب هواگیری برای وسیله نقلیه خود، هوا را از خطوط لوله خارج کنید. میتوانید این ویدیو را ببینید تا در مورد نحوه تعمیر پدال ترمز نرم با سیستم هواگیری بیشتر بدانید.