خودرو

نحوه رفع مشکل لجن شدن روغن موتور

موتور لجن شده خودرو

شاید شما هم در مورد اثرات مضر لجن روغن بر موتور وسیله نقلیه خود شنیده باشید. با این حال، منظور از لجن روغن دقیقاً چیست و چه تأثیری بر خودرو دارد؟

لجن روغن ماده غلیظی است که در اثر اکسید شدن و آلودگی روغن موتور به وجود می آید. این ماده از بقایای سوخت نیمه سوخته، قطعات فلزی و خاک تشکیل شده است. سپس این روغن با روغن موتور مخلوط می شود و به اجزای مختلف موتور چسبیده است. در این مقاله امیر یدک بیشتر بدانید!

منظور از لجن روغن در خودرو چیست؟

رسوبات لجن نفت یا روغن لجن، رسوبات تیره ای به شکل روغن هستند که در موتورهای خودروهایی که از بنزین به عنوان سوخت استفاده می کنند، تشکیل می شوند. به احتمال زیاد، تشکیل لجن روغن ناشی از طولانی شدن فواصل تعویض روغن یا عدم سرویس منظم خودرو است.

این روغن می‌تواند در موتورهای دیزلی نیز وجود داشته باشد، هرچند که رایج نیست. فرآیند تشکیل تا حدودی متفاوت است، اما موتورهای دیزلی دارای مقادیر بیشتری سوخت نسوخته و دوده احتراق هستند. این آلاینده ها با گذشت زمان ته نشین می شوند و باعث غلیظ شدن روغن و تشکیل لجن روغن می شوند.

علل لجن روغن در خودروها

سرعت اکسیداسیون روغن به ترکیب خود روغن و همچنین شرایطی که موتور در آن کار می کند بستگی دارد. هنگامی که روغن موتور تحت اکسیداسیون قرار می گیرد قوام آن غلیظ تر و رنگ آن تیره تر می شود.

افزودنی های موجود در روغن نیز تجزیه می شوند که می تواند منجر به افزایش سایش اجزای موتور شود. تاریکی و افزایش ویسکوزیته روغن نیز می تواند باعث مسدود شدن فیلتر روغن موتور شود و در نهایت به موتور آسیب برساند.

در زیر دلایلی که باید بدانید آورده شده است:

فیلتر روغن کثیف

وظیفه اصلی فیلتر روغن حذف آلاینده ها از روغن موتور است. فیلتر روغن کثیف پتانسیل ایجاد مشکلات مختلفی را دارد. یکی از مشکلات رایج که اغلب رخ می دهد، تجمع این روغن در فیلتر است.

هنگامی که فیلتر توسط کثیفی و زباله مسدود می شود، توانایی آن برای عملکرد صحیح به خطر می افتد. این می تواند منجر به روغنی شود که به درستی فیلتر نشده و با خاک و زباله مخلوط می شود. همانطور که روغن در موتور گردش می کند، این آلودگی می تواند به تشکیل لجن روغن کمک کند.

 

روغن موتور با کیفیت پایین

دلیل دیگری که اغلب باعث ایجاد لجن روغن در موتورها می شود، استفاده از روغن نامناسب یا نامناسب است. استفاده از نوع نامناسب روغن می تواند روند تشکیل لجن را تسریع کند.

علاوه بر این، اگر فاصله تعویض روغن به اندازه کافی حفظ نشود، می تواند باعث ایجاد لجن در روغن شود. با گذشت زمان، روغن تجزیه می شود و شروع به جمع آوری آلاینده ها می کند که در نهایت به لجن تبدیل می شود.

سفرهای مسافت کوتاه داشته باشید

اگر مسافت های کوتاهی را طی کنید، خطر لجن در روغن موتور خودرو شما افزایش می یابد. سفرهای کوتاه باعث می شود موتور در دماهای پایین تری کار کند و در نتیجه احتمال تشکیل لجن را ایجاد می کند.

علاوه بر این، سفرهای کوتاه مدت زمان کافی برای رسیدن موتور به دمای عملیاتی بهینه را نمی دهد که در فرآیند تشکیل لجن نیز نقش دارد. اگر اغلب به سفرهای کوتاه می روید، بهتر است روغن موتور را بیشتر از آنچه سازنده توصیه می کند تعویض کنید.

کاویتاسیون

کاویتاسیون پدیده ای است که ممکن است در موتورهایی با مسافت پیموده شده زیاد رخ دهد. هنگامی که موتور فرسوده می شود، هم رینگ های پیستون و هم دیواره های سیلندر ممکن است دچار فرسایش شوند. این وضعیت به طور بالقوه می تواند فضاهای کوچک پر از هوا در روغن موتور ایجاد کند.

این فضاها می توانند منجر به تشکیل حباب هایی شوند که در نهایت می توانند ترکیده و باعث ایجاد اثر کاویتاسیون شوند. این ضربه می تواند به اجزای موتور آسیب برساند و باعث تشکیل لجن روغن شود.

نشت آب داخلی

.
عوامل متعددی وجود دارد که می تواند باعث تشکیل روغن لجن در موتور شود، اگرچه یکی از عواملی که اغلب رخ می دهد نشت آب به داخل موتور است. آب این پتانسیل را دارد که از طریق ترک های واشر سر سیلندر یا واشر منیفولد وارد روغن موتور شود. هنگامی که آب وارد روغن می شود، می تواند باعث ایجاد فرآیند خوردگی و در نهایت تشکیل لجن شود.

آب ورودی می تواند از منابع مختلفی از جمله رادیاتور، شیلنگ های سیستم خنک کننده یا حتی خود موتور تامین شود. نشت آب به داخل دستگاه ممکن است با روغن مخلوط شود و آن را غلیظ تر و چسبناک تر کند.

تاثیر لجن بر خودروها

موتور لجن شده خودرو
لجن کشی روغن فرآیند غلیظ شدن روغن موتور است. این گل می تواند مانع حرکت قطعات متحرک شود زیرا با سیستم روغن کاری تداخل دارد. روغن موتور نقش مهمی در خنک کردن خودرو ایفا می کند و اطمینان حاصل می کند که قطعات متحرک می توانند آزادانه و بدون اصطکاک بیش از حد حرکت کنند.

با این حال، این لجن توانایی حفظ گرما را به جای رهاسازی آن در زمانی که روغن در جای خود است، دارد، که در نهایت به سیستم خنک کننده خودرو شما فشار می آورد و منجر به افزایش دمای موتور می شود.

لجن روغن همچنین می تواند به دلیل ناتوانی در کاهش اصطکاک که منجر به سایش و پارگی قطعات شده و در نهایت نیاز به تعویض را ایجاد کند که می تواند منجر به هزینه های بالا شود، باعث ایجاد فشار اضافی بر روی قسمت های مختلف دیگر خودرو شما شود. تمام عوامل ذکر شده در بالا بر کارایی خودرو شما تأثیر می گذارد و در نتیجه مصرف سوخت را کاهش می دهد.

 

تلاش برای جلوگیری از تشکیل لجن روغن در موتور خودرو

لجن روغن در موتور خودرو می تواند مشکلات جدی مختلفی از جمله آسیب به اجزای موتور، کاهش عملکرد و حتی خرابی موتور را در صورت عدم استفاده صحیح ایجاد کند. بنابراین جلوگیری از تشکیل لجن روغن برای حفظ سلامت موتور و افزایش طول عمر خودرو بسیار مهم است. در اینجا اقداماتی وجود دارد که می توان برای جلوگیری از تشکیل لجن نفتی انجام داد:

1. انتخاب مناسب روغن

  • روغن با کیفیت بالا: استفاده از روغن موتور با کیفیت و مطابق با توصیه های سازنده خودرو بسیار مهم است. روغن با کیفیت پایین یا خارج از مشخصات می تواند سریعتر آلوده شده و ته نشین شود و خطر تشکیل لجن را افزایش دهد.
  • روغن‌های مصنوعی یا نیمه‌سنتتیک: روغن‌های مصنوعی یا نیمه‌سنتتیک در دماهای بالا پایداری بهتری دارند و به طور مؤثرتری از رسوب ناخالصی‌هایی که می‌توانند لجن ایجاد کنند، جلوگیری می‌کنند. همچنین در برابر اکسیداسیون و زوال در طول زمان مقاومت بیشتری دارند.
  • انتخاب مناسب ویسکوزیته: روغن با ویسکوزیته مناسب برای نوع موتور و شرایط آب و هوایی در جلوگیری از تشکیل لجن موثرتر خواهد بود. روغن با ویسکوزیته خیلی زیاد یا کم می تواند گردش روغن را کند کرده و تجمع کثیفی را افزایش دهد.

2. تعویض منظم روغن

  • برنامه مناسب تعویض روغن: برای جلوگیری از تجمع کثیفی و تشکیل لجن، تعویض روغن طبق برنامه زمانی توصیه شده توسط سازنده خودرو ضروری است. روغنی که برای مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفته است، توانایی روانکاری خود را از دست می دهد و باعث تشکیل رسوبات و لجن می شود.
  • اگر وسیله نقلیه در شرایط سخت استفاده می شود (مثلاً اغلب در ترافیک سنگین یا برای سفرهای طولانی)، برای جلوگیری از خراب شدن روغن و تشکیل لجن، لازم است روغن را بیشتر تعویض کنید.

3. بازرسی فیلتر روغن

  • تعویض منظم فیلتر روغن: فیلتر روغن برای فیلتر کردن کثیفی و ذرات موجود در روغن کار می کند. اگر فیلتر روغن گرفتگی یا کثیف شود، توانایی آن در فیلتر کردن ذرات محدود است که می تواند تشکیل لجن را تسریع کند. بنابراین، فیلتر روغن باید طبق برنامه یا زمانی که به وضوح کثیف شد، تعویض شود.
  • فیلتر روغن را به طور مرتب بررسی کنید تا مطمئن شوید که نشتی یا آسیبی به فیلتر وجود ندارد، زیرا ممکن است باعث آلوده شدن سریعتر روغن شود.

4. جلوگیری از داغ شدن بیش از حد موتور

  • ثابت نگه داشتن دمای موتور: گرمای بیش از حد یکی از دلایل اصلی تشکیل لجن روغن است، زیرا دمای بیش از حد می تواند باعث تحلیل رفتن روغن و افزایش تشکیل لجن شود. جلوگیری از گرمای بیش از حد با اطمینان از عملکرد صحیح سیستم خنک کننده یک اقدام پیشگیرانه بسیار مهم است.
  • رادیاتور، فن خنک‌کننده و سایر اجزای سیستم خنک‌کننده را به‌طور مرتب بررسی کنید تا از مشکلات دما که می‌تواند باعث تشکیل لجن شود، جلوگیری کنید.

5. تمیز کردن دوره ای سیستم روغن کاری

  • شستشوی روغن موتور: انجام شستشوی روغن یا تمیز کردن سیستم روانکاری به صورت دوره ای می تواند به حذف کثیفی و رسوبات لجنی که شروع به تجمع در موتور کرده اند کمک کند. این امر به ویژه در صورتی مهم است که روغن موتور برای مدت طولانی آلوده شده باشد یا طبق برنامه تغییر نکرده باشد.
  • اگر موتور شروع به نشان دادن علائم لجن کرده است، می توان برای جلوگیری از گرفتگی بیشتر اجزای موتور مانند خطوط روغن و پمپ روغن را به صورت دستی تمیز کرد.

6. اجتناب از استفاده از وسیله نقلیه در شرایط نامناسب

  • اجتناب از سفرهای کوتاه مکرر: استفاده از وسیله نقلیه برای سفرهای کوتاه که اجازه نمی دهد روغن به دمای عملیاتی مطلوب برسد، می تواند تشکیل لجن را تسریع کند. روغنی که در طول سفر به اندازه کافی گرم نمی شود، نمی تواند ناخالصی ها را به طور موثری حل کند.
  • اجتناب از شیوه های رانندگی تهاجمی: سبک های رانندگی تهاجمی، مانند شتاب گیری ناگهانی و ترمز شدید، می تواند استرس موتور و روغن را افزایش داده و منجر به تشکیل سریعتر لجن شود. رانندگی آرام تر و آرام تر می تواند به جلوگیری از این مشکل کمک کند.

7. تعمیر و نگهداری معمولی سیستم پر کردن روغن

  • بررسی مسیرهای عبور روغن و خطوط توزیع روغن در تمام قسمت های موتور باید به طور منظم انجام شود تا اطمینان حاصل شود که هیچ انسدادی وجود ندارد که جریان روغن را بدتر کند و به طور بالقوه لجن ایجاد کند.
  • انتخاب روغن‌هایی با محتوای ناخالصی کم، مانند روغن‌هایی با فرمول‌های خاص برای وسایل نقلیه با سیستم‌های احتراق تمیزتر نیز می‌تواند به کاهش تشکیل لجن کمک کند.

8. استفاده مناسب از مواد افزودنی

مواد افزودنی برای کاهش تشکیل لجن: انواع مختلفی از افزودنی های موجود در بازار می توانند با تمیز کردن سیستم روانکاری و جلوگیری از تجمع کثیفی به کاهش تشکیل لجن کمک کنند. استفاده از افزودنی های مناسب می تواند گامی اضافی در تمیز نگه داشتن روغن موتور باشد.

 

چگونه مشکل لجن شدن موتور خودرو را برطرف کنیم؟

مقابله با لجن روغن کار ساده ای برای مقابله با ماشین شما نیست، بنابراین، اقدامات پیشگیرانه بهترین اقداماتی هستند که می توانید انجام دهید. نگهداری منظم خودروی خود طبق دستورالعمل های سازنده عاقلانه ترین اقدام است.

اطمینان حاصل کنید که از روغن و فیلترهای با کیفیت برتر استفاده می کنید که با توصیه های مربوط به نوع خودروی شما مطابقت دارد.

اگر از خودروی خود در شرایطی استفاده می کنید که کارخانه سازنده آن را سخت می داند، مثلاً در شهر با توقف و رفت و آمد زیاد، توصیه می شود روغن خود را بیشتر چک و تعویض کنید. همین امر در مورد خودروهایی که مسافت پیموده شده کمتر از 10000 کیلومتر در سال دارند نیز صدق می کند.

می توانید با مکانیک خود مشورت کنید و آنها احتمالاً به شما توصیه می کنند که برنامه سرویس خود را به عنوان مثال هر 7000 کیلومتر یا هر 6 ماه یکبار تنظیم کنید.

اگر خودتان روغن را عوض می کنید، قبل از تخلیه روغن قدیمی مطمئن شوید که موتور گرم شده است. این برای اطمینان از تخلیه تمام روغن قدیمی است. برای اینکه بتوانید بقایای روغن قدیمی را به طور کامل تمیز کنید، ممکن است بخواهید از نوعی شوینده استفاده کنید که به طور خاص برای تمیز کردن داخل موتور طراحی شده است.

بررسی منظم وضعیت روغن بسیار مهم است تا بتوانید از سالم بودن خودرو خود مطمئن شوید. بنابراین، شما قادر خواهید بود سلامت و عملکرد خودرو را به درستی حفظ کنید.

مطلب مرتبط:نحوه رفع مشکل ناپایداری دور موتور خودرو – تفاوت بین روغن دنده و روغن موتور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *